Orza candidează la primăria Timișoarei. Independent!?

Fostul viceprimar Adrian Orza a anunțat, în această seară, pe Facebook, că a decis să candideze pentru funcția de primar.

“Am luat decizia, după o indelungata chibzuinta de a-mi anunta intentia de a candida la Primaria Timisoara. Pentru mine e o datorie de suflet si mai ales, o mare onoare.  Sunt cateva motive care au stat la baza acesteia, dar astazi ma voi opri doar la cateva dintre ele, principiale. In primul rand a fost reactia multor timisoreni care mi-au spus ca nu au o alternativa la actuala administratie. Una din afara lozincilor dar dinauntrul orasului si al cunoasterii lui. In 2012, cand am prezentat timisorenilor platforma pentru care candidam, am vorbit de proiectele europene ce urmau sa fie implementate. Nu puteam vinde iluzii, ci trebuia sa spun exact ceea ce urma sa se faca. Exact ceea ce se depusese la finantare si se semnase deja: Pasajul Michelangelo, Pietonizarea Centrului istoric, etc. La fel acum, in 2020 vin si spun ca Timisoara are o Strategie de dezvoltare economico- sociala. Are un concept de dezvoltare numit Viision-2030. Toate aceste strategii si concepte exista deja. Au fost concepute în parteneriat, de peste 185 de specialişti, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, universităţilor, ai altor instituţii, agenţilor economici, patronatului şi sindicatelor, asociaţiilor profesionale, cultelor şi organizaţiilor neguvernamentale, de alte institutii de prestigiu din Europa. Nu trebuie decat sa ne tinem de ele si sa le implementam. Fara a mai perturba drumul lor spre realitate si realizare cu lozinci si vanzari de iluzii electorale”,scrie Orza pe pagina sa de socializare. Potrivit anunțului, actualul consilier municipal independent insită pe ideea că are parteneri de dialog în toate formațiunile politice, însă potrivit unor specualții de presă ar urma ca PSD să îi acorde susținere!? Totuși nu e clar dacă se va întâmpla asta, mai ales că ar fi pentru prima dată când Partidul Social Democrat nu ar avea un candidat propriu pentru această importantă demnitate.

Ce face PSD?

Recent, Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, a afirmat că pesediștii vor lansa singurul candidat capabil să se lupte de la egal la egal cu Nicolae Robu. După acest anunț, au apărut articole de presă care trimiteau către fostul premier Sorin Grindeanu, cel care potrivit tuturor sondajelor de opinie ar avea șansa să îl învingă pe Robu, în ciuda faptului că Timișoara e un oraș considerat de dreapta. În condițiile revenirii ex-liderului PSD Timiș în politică, mulți dintre susținători se așteaptă ca acesta să intre în forță în campania electorală și să încerce să-l detroneze pe actualul primar, care are un deficit major de imagine și e cercetat de DNA de o bună perioadă de timp. În mod normal, Robu nu ar putea candida potrivit criteriilor impuse de PNL, însă s-a demonstrat deja că peneliștii nu țin cont nici de propriile reguli și cutume, ci doar se forțează să pară altfel decât pesediștii. Dacă privim retrospectiv, foștii lideri ai filialei Timiș a PSD și-au asumat în trecut candidaturi pentru funcțiile importante din administrație. În anul 2008, în plin val PDL, fostul senator Ilie Sârbu a candidat împotriva lui Constantin Ostaficiuc, deși era aproape clar că PSD nu putea să câștige alegerile. Cu toate acestea, scorul politic bun obținut de Sârbu a dat posibilitatea PSD să facă jocurile pentru majorități în CLT și CJT. Astfel beneficiari direcți au fost Sorin Grindeanu, care a devenit primul viceprimar de stânga al Timișoarei și Adam Crăciunescu, impus vicepreședinte la Consiliul Județean. În 2012, Bojin a repetat acțiunea și a reușit să câștige Consiliul Județean, iar în 2016 a fost rândul fostului premier să candideze pentru CJT, primul pe listă. După negocieri, Sorin Grindeanu a ajuns președinte al instituției, însă la scurt timp și-a încheiat mandatul după promovarea în funcția de prim-ministru.

Pe de altă parte, dacă Grindeanu nu va candida la primărie, e cel puțin jenant pentru PSD să nu vină cu un candidat propriu. O altă variantă de luat în calcul ar fi senatorul Eugen Dogariu, care de ani de zile este susținut de partid pentru diverse funcții, de la cele de subprefect și prefect la cea de parlamentar. Dogariu face administrație încă de când era foarte tânăr, are un traseu care include inclusiv o funcție de secretar de stat în Guvernul Năstase, ca urmare poate fi potrivit pentru a se confrunta cu Nicolae Robu. Inclusiv Alfred Simonis ar putea să candideze la primărie, mai ales că a fost un consilier municipal extrem de activ, uneori fiind singura voce critică la adresa abuzurilor primarului actual. Simonis este și el lider național, fiind șeful Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaților, are prezențe în presa centrală, plus că e președintele organizației.

Varianta susținerii lui Adrian Orza îl poate ajuta pe acesta, însă dă foarte prost pentru PSD Timiș, pentru membri și susținătorii acestui partid. Totuși, Orza este un om de dreapta, a fost viceprimar PNȚCD și implicit un adversar politic al PSD. Să nu fie niciun curajos în filiala Timiș a Partidului Social Democrat, populată cu atâția lideri marcanți?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.