Revine Dobra la comanda PSD Timiş?!

Mişcările politice din ultima perioadă indică o oarecare cristalizare a opţiunilor pentru Consiliul Judeţean Timiş. PNL, care stă în sondajele de opinie în jurul a 35-39%, nu are încă un candidat, însă e clar că porneşte cu prima şansă. Sunt tot felul de zvonuri pe piaţă privind candidaţii, unul dintre cei vehiculaţi şi doriţi de primari fiind edilul de Dudeştii Noi, Alin Nica. Alianţa USR-Plus l-a anunţat deja pe Cristian Alin Moş, care va merge în tandem cu Raul Olajos, propus pentru o eventuală funcţie de vicepreşedinte. Pro România Timiş se va prezenta pentru CJT cel mai probabil cu Adrian Pau – fiind deja anunţat public -, iar pentru funcţia de vicepreşedinte al instituţiei va aplica Valentin Korman.

La PSD Timiş însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe. De fapt să se schimbe schimbarea. Deşi a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al organizaţiei, se pare că domnul Călin Dobra a revenit pe cai mari şi, potrivit unor informaţii din presă, ar urma să fie reconfirmat pentru o nouă candidatură la CJT. Dacă se va întâmpla asta, atunci este evident că zvonurile potrivit cărora Dobra a făcut pace cu fostul premier Sorin Grindeanu – cel care controlează de facto filiala – pot fi crezute. Cu toate că acest scenariu va fi greu de înghiţit de foarte mulţi pesedişti influenţi, de primari şi de cei care au fost angrenaţi, direct sau indirect, în conflictul surd dintre fostul premier şi fostul preşedinte al PSD Timiş.

Dacă privim retrospectiv, ne amintim de atitudinea pe care Călin Dobra a avut-o faţă de Sorin Grindeanu după ce acesta a fost executat politic de CEx-ul lui Liviu Dragnea, iar mai apoi alungat din Guvern prin moţiune de cenzură. La scurt timp, Dobra – cel care a fost inventat politic de Grindeanu – i-a întors acestuia spatele şi chiar a declanşat o prigoană la adresa celor apropiaţi de fostul prim-ministru. Actualul preşedinte al CJT a făcut eforturi mari pentru a-i schimba din funcţie pe unii dintre directorii PSD, culmea chiar pe cei mai competenţi dintre ei. Tot din acelaşi motiv: pentru a limita influenţa lui Grindeanu în partid. S-a ajuns chiar să fie monitorizaţi membri ai organizaţiei, pentru a afla dacă se întâlnesc cu ex-premierul. În paralel, Dobra a reuşit să-i îndepărteze pe mulţi dintre primarii vechi ai partidului, care au reclamat faptul că acesta îi sprijină, din poziţia de preşedinte al CJT, doar pe edilii din gaşca lui de interes. O parte dintre primari chiar s-au adresat, la vremea respectivă, conducerii centrale a PSD, reclamând atitudinea partizană a şefului de filială. Mai mult, unul dintre vicepreşedinţii filialei, primarul Sabin Bociu, a ieşit public, în numele colegilor săi nemulţumiţi, şi a denunţat politica găştii lui Dobra, în momentul în care mai mulţi aleşi au boicotat alegerile interne: “L-am auzit pe Matei Suciu că exclude din PSD pe cei care nu merg pe linia partidului. Bine măi, deşteptule, acum vorbeşti de solidaritate, dar în 2017, când toată lumea din filală s-a solidarizat cu Grindeanu, tu ai fost singura oaie neagră. Acest om e un Dinu Păturică, ori eu nu mă regăsesc lângă astfel de indivizi. Eu o să vorbesc tot timpul şi o să-mi spun opinia. Să vină Suciu la mine şi să-mi spună mie ce pot să vorbesc”, a declarat în urmă cu fix un an Sabin Bociu, ca replică la unele afirmaţii ale lui Suciu, care era trup şi suflet alături de Călin Dobra.

(foto – Tion.ro)

Dacă Dobra va candida până la urmă din partea PSD Timiş pentru un nou mandat va fi interesant de văzut cum vor comunica pesediştii această decizie, dar mai ales care vor fi temele comune de campanie pentru alegerile generale. În ipoteza că fostul premier Sorin Grindeanu va reveni în politică, urmând să candideze pentru o poziţie de parlamentar de Timiş, cum o să apară acesta braţ la braţ cu Călin Dobra, în faţa primarilor? Şi mai ales cum vor explica cei care se ocupă de comunicarea politică a PSD Timiş această nominalizare, în condiţiile în care Călin Dobra a avut un mandat extrem de slab în fruntea CJT, iar acest lucru este confirmat de excedentul bugetar uriaş, care se plimbă de la un an la altul, semn că preşedintele instituţiei nu a fost în stare să lanseze proiecte administrative de anvergură. Desigur aceasta este doar o temă serioasă de campanie, altele fiind mult mai interesante…

Poate că totuşi teoria împăcării dintre Călin Dobra şi Sorin Grindeanu – mediată de un grup de business – este doar o intoxicare, venită din partea adversarilor politici. Zilele acestea vom vedea care este adevărul.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.